100% Katoen met Mamiya 645 2017

Afgelopen woensdag een avondje doka. Het was een rustige avond, we waren maar met drie personen in de doka, waaronder Piet (onze instructeur) zelf.

Wat stoeien met foto’s. Piet had een proefsetje Bariet papier en ik mocht die uittesten. Niks leukers als concert foto’s op bariet af te drukken. Nog wat gave foto’s van AR!E uitgezocht die ik nog niet afgedrukt had. Heerlijk hard contrast geeft dit papier en het afdrukken ging perfect. Wat doordrukken en tegenhouden toegepast en de foto’s waren naar wens.

In overleg met Piet twee rolletjes Rollei 400 meegenomen voor weer eens een optreden te fotograferen. Hiervoor wilde ik de Mamiya 645 gebruiken en daarvoor hadden we niet anders op voorraad als de Rollei film.

De boeken gaven aan dat je Rollei 400 omhoog kon brengen naar 800 iso. Maar wetende dat ik met een 2.8 80mm lens moest werken, was de inschatting van mijn kant dat de iso naar 3200 moest. Piet gaf aan dat dit heel goed kon mislukken, maar dat zou dan mijn verlies zijn.

Na de doka richting de Mads, een bakkie thee scoren bij Walco.
Samen lekker zitten kletsen en ik gaf aan een optreden nodig te hebben met goed licht. Walco kijkt me aan en zegt; Aanstaande vrijdag hebben we alles wat we hebben en meer opgebouwd staan. De Katoenen spelen. Dus ik zeg; Besloten zeker. Yep, het was een besloten feest.

Wat brainstormend samen had ik bedacht; ik wil mee! Dus toen de heren van 100% Katoen naar voren in de bar kwamen, heb ik gelijk de stoute schoenen aangetrokken. Kan ik vrijdag met jullie mee want….. blablabla.

Iedereen stemde gelijk mee in, Ronald zou nog even de organisatie van het feest vragen of ze een fotograaf mee mochten nemen. Hij zou me de volgende dag even een app sturen of het wel of niet kon.

Halverwege de middag kwam er een dikke Ja, je bent welkom.
Jeuh helemaal te gek. Dat betekende dat de Mamiya uit het stof getrokken kon worden.

Mamiya 645

Op een analoge Facebook groep heb ik deze foto geplaatst met mijn voornemens. Heerlijk wat voor tips en discussies er dan op gang komen. 3200 iso zou toch wel heel veel zijn, lampje gebruiken of de tip eenpootstatief kreeg ik aangeboden (super tip), zo gingen de discussies nog even door. Maar vooral positiviteit en succes wensen. Zo’n leuke club met allemaal analoog liefhebbers.

Het eerste rolletje geladen, statief gepakt, digitale camera’s van volle accu’s en lege kaarten voorzien, wat eten naar binnen gewerkt en toen was het tijd om naar de lokatie te gaan. Dit keer lekker dicht bij huis.

Daar aangekomen de jongens begroet, een rondleiding kreeg ik van Bram, een prachtig aangeklede hal met verschillende zalen. Alles zag er tip top uit, veel creativiteit en erg veel lampen aanwezig (jeuh)

De Katoenen trapte af en aangezien de eerste set vrij rustig was, heb ik hier gebruik van gemaakt. Lichtmeter erbij voor de controle en gaan. Opletten op je lichtmeter, diafragma 2.8 en sluitertijden aanpassen naar wens. Statief iedere keer op de gewenste hoogte instellen, positie zoeken, scherp stellen en moment afwachten.

Het scherp stellen blijft echt heel lastig met minder licht. Tegenlicht bemoeilijkt de zaak en bedenken dat een hoop backlight je meer schaduw in het gezicht geeft als je daar alleen maar op focust met je lichtmeting. Zat dingen waaraan je moet denken. Rust in je fotografie is een must.

De jongens waren ingelicht, vonden het kei leuk dat ik met een analoge camera voor hun neus stond en een zwengeltje nodig had om de volgende foto te kunnen maken.

Er werd zelfs compleet stil gestaan voor me! Dankjewel Arjon voor deze schitterende pose 😉

Poseren voor analoog

Het eerste rolletje heb ik tijdens de eerste set vol geschoten en het tweede rolletje verderop de avond over de verschillende sets verspreid. Het kost me best wat moeite met scherp stellen en dan kun je daar beter de rust in pakken als afraffelen.

De rest van de avond met digitaal gewerkt en genoten van het optreden. Muziek is en blijft mijn ding, heerlijk om naar te luisteren en bekijken.

Na de avond, spullen in de auto en met een stel van de jongens richting de Mads voor een bak thee (ik dan)
Zoals verwacht, werd het vroeg in de ochtend en tikte ik om 4u mijn bedje aan.

De volgende dag had ik om 9u een lezing in het kunstencentrum waar ik netjes op tijd was. En ik had twee rolletjes bij, misschien wel de mogelijkheid om te ontwikkelen onder de cursus fotografiek in de doka.

Ik kreeg een dikke go van Piet. Dat was ook de eerste keer voor mij dat analoog sneller zou zijn als de digitale foto’s. Piet heeft er de boeken op nageslagen, ontwikkeltijden en temperatuur en verhouding opgezocht. Op naar een spannende sessie van 22 minuten een ontwikkeltank omgooien.

Twee rolfilms in de ontwikkeltank
Twee rolfilms in de ontwikkeltank

Toen ik de ontwikkelvloeistof uit de tank gooide, sloeg de angst me wel om het hart. Bijna geen verkleuring van de vloeistof. Als dat maar goed zou komen, zou het iets gedaan hebben. Nog 2 minuten stopbad en ruim 10 minuten fixeren. Daarna spoelen.

Met het spoelen konden we snel kijken of er iets op het rolletje stond. Een we zagen beeld. Oh wat heb ik staan juichen. Mijn eigenwijsheid had gewerkt, experiment geslaagd. Nog ruim een half uur spoelen en dan nog een half uur drogen. Maar dan heb ik wel geduld genoeg.

De negatieven konden mee naar huis. Gelijk de scanner aangezwengeld. Want niks leuker als het resultaat bekijken en of je überhaupt een scherpe foto ertussen hebt zitten.

Die zaten er tussen gelukkig. Maar zoals verwacht ook een stel onscherp of net op het verkeerde punt scherp. Maar voor een eerste keer met de Mamiya ben ik ruim tevreden. Nu wordt het tijd om de camera nog beter te leren kennen en meer te oefenen ermee. Want het gaat me ooit een keer lukken. De foto’s zoals ik ze wil. Maar happy happy me.

En zo zie je maar weer; als je het niet probeert, weet je het niet!

This slideshow requires JavaScript.

Voor alle foto’s te bekijken, klik hier!

De foto’s mogen alleen gebruikt worden met aanwezig ©Eigengeraaid logo, in origineel formaat en met naamsvermelding. De foto’s mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden zonder toestemming van Eigengeraaid. Voor vragen kunt u contact opnemen met info@eigengeraaid.nl

The pictures can be used with ©Eigengeraaid logo, original size/cut and with name tag. The pictures can’t be used for commercial purpose without permission from Eigengeraaid. For questions: info@eigengeraaid.nl