Doka 2017

img929

Zoals jullie weten sta ik alweer geruime tijd te werken in de doka bij het Kunstencentrum Waalwijk.
Zo gauw de doka open is, probeer ik erbij te zijn.
Dat houdt natuurlijk ook in dat ik voldoende materiaal moet hebben om mee te werken. Heb ik even mazzel dat fotograferen mijn hobby is.

Mijn lievelingscamera’s zijn de:
Nikon F1 vanwege zijn perfecte scherpte
Rolleiflex vanwege 6×6 formaat en moeilijkheidsgraad in het scherpstellen
Kodak Retina Ia vanwege het feit dat alles moeilijk is aan deze camera.
De andere camera’s die we hebben probeer ik uit, maar winnen het nog steeds niet van deze drie.

This slideshow requires JavaScript.

Het resultaat van de Nikon F1. Op voorhand; de scanner trekt soms lijnen tijdens het scannen van de negatieven, dit krijg ik er jammer genoeg niet uit.

img918

Afgelopen week mocht de Nikon lekker mee op pad, camera happy, ik soms iets minder happy vanwege de temperaturen momenteel. Verschillende dagen achter elkaar ben ik thuis gekomen met bevroren voeten en ijskoude ledenmaten. Maarrrrrr, wel gave foto’s gemaakt. Weer een dagje genoten van het fotograferen.

Vandaag was het doka tijd, vier rolletjes te ontwikkelen. Twee maal Rollei 400iso 120 film en twee maal 35mm films. Eentje gloednieuw, een Rollei 400 iso en een oud rolletje Agfapan 100iso waar de houdbaarheidsdatum allang verlopen was.

img958

We waren met 4 man sterk en Piet die ons op weg helpt, vooral met het inspoelen van de 120 films. Die blijven toch wel lastig. We hadden vandaag besloten dat wel alle rolletjes met dezelfde iso bij elkaar in een ontwikkeltank konden doen. Zo hadden we in het totaal 3 tanks in plaats van heel veel.

We kregen van Piet weer een “nieuw” doka item, een slang die speciaal voor het spoelen van de tanks was. Na pogingen van Leonie en mij om dat ding op de kraan te krijgen, hebben we Patrick lief aangekeken om met brute kracht dat ding op de kraan te monteren. Kleine moeite voor hem. Leonie doet zoals normaal de kraan open en we kregen spontaan een neveldouche. We hebben krom gelegen. Het is iedere keer wat met ons als we films aan het ontwikkelen zijn.

Films ontwikkelen duurt vrij lang en je moet er continue bij blijven. Dan wordt je vanzelf melig. Wij komen onze tijd iedere keer goed door. Ondertussen spullen opruimen die we niet meer nodig hebben en om de halve minuut de tanks omgooien zodat de chemicaliën de films goed kunnen bewerken.

En dan is het eindelijk zo ver; de films uit de spoelen halen en in de droogkast hangen. De 120 films zagen er veelbelovend uit! Daarna de 35mm films van Leonie en mij. We hadden er een paar lege rolletjes bij. Jammer genoeg had Leonie een tijd terug te kampen met een kapotte camera. De transport was kapot en dat was duidelijk te zien.

Ik had nog wat oud materiaal om mee te werken, maar omdat het oude rolletjes waren geweest, was de kwaliteit niet zo goed meer. Na drie foto’s hield ik het voor gezien en ben ik de droge films een voor een gaan knippen, proefdrukken maken en netjes op gaan bergen. Stiekem nog heel wat werk, dus flink gassen. Ik wilde graag van alle vier de rolletjes proef afdrukken hebben.

This slideshow requires JavaScript.

De foto’s van de Kodak Retina Ia waren verbazingwekkend goed gelukt, kwam ik vanavond achter. De negatieven zijn vrij donker geworden, maar de scherpstelling is echt goed gelukt. Het meters inschatten begint echt beter te gaan. Ik verbaas me er iedere keer over dat zo’n compact cameraatje zulke prestaties neer kan zetten.

img954

En dan eindelijk de eerste goed gelukte foto’s van de Rolleiflex. Ik begin de camera echt beter te kennen. Het scherp stellen lukt een stuk beter. Nu nog iets beter op de belichting letten en dan is het weer iets beter. Daarna komt het nog meer “durven” fotograferen. Klinkt misschien raar, maar ik werk met een digitale camera toch anders als met een analoge.

Het inscannen van 6×6 negatieven lukt me niet, dus heb ik de proefdrukken onder de scanner gelegd. Heel mooi is het niet, maar dan krijg je een beetje een idee van mijn werk met de Rolleiflex.
De privé foto’s laat ik natuurlijk achterwege, maar wat een gave foto’s zaten er weer tussen. Ben benieuwd wat de daadwerkelijke foto’s gaan doen als ik weer de doka in ga. Feit is dat je een foto vele malen scherper afgedrukt krijgt als dat ik een negatief of proefdruk kan inscannen.

This slideshow requires JavaScript.

Zoals je ziet, is alles schots en scheef. Het gaat echt even om het idee.
Ik heb iig een heerlijke fotografie week gehad. Analoge fotografie is voor mij genieten van het begin tot het einde. Ik hoop nog een hele tijd plezier te beleven aan deze hobby.

De foto’s mogen alleen gebruikt worden met aanwezig ©Eigengeraaid logo, in origineel formaat en met naamsvermelding. De foto’s mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden zonder toestemming van Eigengeraaid. Voor vragen kunt u contact opnemen met info@eigengeraaid.nl

The pictures can be used with ©Eigengeraaid logo, original size/cut and with name tag. The pictures can’t be used for commercial purpose without permission from Eigengeraaid. For questions: info@eigengeraaid.nl