TACUK19 Blog 5

Anke blogt over TAC UK een laagvlieg-oefening voor helikopters in Engeland deel 5

Vroeg in de ochtend gaat onze wekker. Een collega is jarig en we zingen hem met onze prachtige ochtendstemmen wakker. Onderweg naar de site hoor ik halverwege: Ank echt! Ben jij ook jarig? Dat was sneller dan verwacht. Ik had me voorgenomen lekker niks te zeggen, maar jammer genoeg was ik vergeten om de meldingen op social media uit te zetten.

Als je op oefening jarig bent, dan zal je dat weten ook. Je wordt heel, heel vaak gefeliciteerd door al het aanwezige personeel dat voorbij wandelt. Ook al houd je zelf je mond erover, dan zorgen je collega’s wel dat ze het heel hard rond roepen zodat iedereen het weet… Een groet, een hand of 3 zoenen, ik heb het allemaal gehad deze dag.

In de middag kwam onze LDO (Leider Der Oefening) met zijn staf op visite. Er zijn 3 man jarig deze dag. We kregen een mega lekkere chocolade taart aangeboden. Dat maakt veel goed, want op zo’n dag ben je stiekem ook graag thuis bij je gezin. Maar dat is ons vak, waar ook ter wereld op welk tijdstip dan ook, als we nodig zijn, gaan we eruit zoals we dat noemen. Ik krijg van Engeland nog wat zon en van mijn collega’s krijg ik cadeautjes. Heel toepasselijk 4 paar sokken met elke hun seizoen erop. Alle weertypes hebben we hier zo onderhand wel gehad was het argument.

De volgende ochtend is het alles behalve zonnig. Een heerlijke koude plensbui krijgen we over ons heen. Maar de jongens van de POLTRA (Petrol Oil Lubricance Transport) tanken vrolijk de kachels af met een lach op hun gezicht. Twee heren van de GU (Grond Uitrusting) voeren diep verscholen in hun bilaminaat jassen (waterdichte jassen) de dagelijkse checks uit aan de mobiele lichtmasten en generatoren. Tot nu toe zijn we voorzien van licht en de warmte uit de kachels die blijven draaien dankzij de GU.

Iedere ochtend als we op het terrein aankomen, worden we begroet door collega’s van de GLR (Groep Luchtmacht Reserve). Bij de GLR werken de reservisten, dit zijn militaire collega’s die naast hun werk bij defensie een ‘burgerbaan’ hebben. Dit zorgt voor een leuke mix. Allerlei leeftijden, rangen en personen met hele andere levens en ervaringen voegen zich op zo’n oefening bij je. Dat resulteerde voor mij de afgelopen weken in leuke gesprekken. De dames en heren staan niet alleen bij de hoofdpoort voor de extra controle, ze staan ook voor de restricted area zoals we dat noemen, of spelen in samenwerking met het Mobile Air Operations Team (MAOT) voor oefenvijand.

Vandaag was hun commandant Kolonel Raymond op werkbezoek. Een vriendelijke man die mij ietwat nieuwsgierig door zijn bril aankeek. Ik werd door de luitenant van de GLR aan hem voorgesteld en nieuwsgierig als dat ik ben heb ik hem al mijn vragen gesteld. Ik roep wel eens met de gek dat ik 5 kwartier in een uur klets, nou dat is me weer gelukt. De Kolonel gaat een rondje maken bij zijn personeel en ik wandel er rustig achteraan met mijn camera.

Voor ons zit de oefening er bijna op. De kisten vliegen nog vrolijk rond, ook met dit slechte weer. Zodra de oefening stopt, gaan wij aan het opruimen. Dat betekent voor ons knallen, aanpakken en doorbikkelen. In recordtijd moet alles ingepakt zijn om richting de haven getransporteerd te kunnen worden. Dat houdt voor mij in dat de camera aan de kant gaat, de tijd om te schrijven verdwenen is en ook ik keihard mijn schouders eronder ga zetten. Bedankt voor jullie leuke opmerkingen & support. Wellicht tot een volgende keer. Groeten vanaf TAC UK, Anke van de LSE

This slideshow requires JavaScript.

Alle foto’s van TACUK Blog 5, vindt je hier!

De foto’s mogen alleen gebruikt worden met aanwezig ©Eigengeraaid logo, in origineel formaat en met naamsvermelding. De foto’s mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden zonder toestemming van Eigengeraaid. Voor vragen kunt u contact opnemen met info@eigengeraaid.nl

The pictures can be used with ©Eigengeraaid logo, original size/cut and with name tag. The pictures can’t be used for commercial purpose without permission from Eigengeraaid. For questions: info@eigengeraaid.nl