Pentax MV 2017

Op naar de volgende rommelmarkt, het begint een heuse gezinshobby te worden.
Zondag vroeg in de ochtend ons bed uit en op naar Goirle dit keer. We hadden wat wensen op ons lijstje staan. De zaal rond volgens een aldaar bepaalde route.

Al snel kwamen we een gave lamp tegen, die we na wat onderhandelen tot ons bezit maakte. Verder door de rijen, mijn scannend oog is altijd op zoek naar camera’s. We proberen netjes de rij te volgen die we lopen, maar ik werd door mijn man geroepen. Een camera Ank.

DSC_5154

Je ziet erg veel Praktica’s op rommelmarkten en we hebben besloten dat we twee toch wel meer als voldoende vinden. Toen ik deze camera oppakte, kwam het als een verrassing dat het een Pentax was. Dit merk hadden we nog niet in onze collectie. Verpakt in een nette cameratas, zag dit exemplaar er keurig uit.

Van dochter en moeder hoorde we dat ze gingen verhuizen en op de rommemarkt wat spullen wilde slijten. Ze hadden twee Pentax camera’s liggen en we kregen de prijs te horen. Hier hebben we geen stuiver vanaf geboden, het was een erg reële prijs die ze ons gaven en we hebben alle camera spullen meegenomen.

Moeder vertelde dat haar man altijd zuinig op de cameraspullen was geweest en dat konden we ook wel zien aan de camera. Vanwege de spontaniteit in het contact met beide dames, heb ik een visitekaartje achtergelaten met de melding dat ook deze camera hier op de site zou verschijnen. Nog dezelfde dag kreeg ik een leuke mail van deze meneer.

This slideshow requires JavaScript.

De Pentax MV ziet er keurig uit en in verrassend complete staat. De camera heeft een 50mm lens die van F1.7 tot F22 gaat, de scherpstelling van de lens draait zo soepel dat het lijkt alsof hij nieuw is. Er zit een converter bij die als nieuw in het tasje zat. Daarnaast een UV filter, rubber zonnekap en een bijpassend flitser. En dan vergeet ik bijna de oogdop voor de zoeker.

De batterijen in de camera waren leeg en aangezien deze Pentax MV maar drie opties heeft voor zijn sluitertijden: Bulb, sluitertijd 100X, die tevens geschikt is voor het gebruik van een flitser en de stand automatisch. Deze stand werkt alleen met werkende batterijen. Dan gaan we eerst batterijen bestellen zodat ik ook kan testen of alles werkt. Na een drukke week, had ik vandaag de tijd om de camera te testen en de handleiding te zoeken op internet. Na wat ruzie met de keuzeknop die geen zin had in automatisch, blijkt het perfect te werken in de automatische stand.

Aanvullende informatie over de Pentax MV die in 1979 op de markt is gekomen

DSC_4073

Bij de nieuwere Pentax, een MZ-50 zat ook een Pentax flitser en een onderhoudsset. Ik zal later precies uitzoeken hoe deze camera werkt, afgelopen week wilde het scherp stellen niet meewerken. Eens kijken of ik iets over het hoofd heb gezien.

Hier de handleiding van de Pentax MZ-50

De foto’s mogen alleen gebruikt worden met aanwezig ©Eigengeraaid logo, in origineel formaat en met naamsvermelding. De foto’s mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden zonder toestemming van Eigengeraaid. Voor vragen kunt u contact opnemen met info@eigengeraaid.nl

The pictures can be used with ©Eigengeraaid logo, original size/cut and with name tag. The pictures can’t be used for commercial purpose without permission from Eigengeraaid. For questions: info@eigengeraaid.nl